O nas
Aktualności
W naszym przedszkolu
Program nauczania
Osiągnięcia i sukcesy
Jubileusz 25-lecia
Zajęcia dodatkowe
Kącik dla rodziców
Z menu naszego przedszkola
Wydarzenia bieżące
Wydarzenia - arch.
Galeria przedszkolaków
Rekrutacja
Odpłatność
Recenzje
Kontakt
Podziękowania
1% podatku dla PP55
Przedszkole promujące zdrowie
Kwadrans dla malucha
Ubezpieczenie NNW
RODO
Przetargi











Klauzula informacyjna Przedszkola Publicznego nr 55 w Opolu

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, zwane dalej RODO (4.5.2016 L 119/38 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej PL), informuję,:

Administrator danych:
Administratorem Pani/Pana oraz dziecka danych osobowych jest Przedszkole Publiczne nr 55 z siedzibą w Opolu przy ul. Szarych Szeregów 2, 45-285 Opole, tel.: 77 455 97 92 , mail: pp55@przedszkole55.opole.pl, reprezentowane przez Dyrektora Przedszkola, Lidię Janicką.

Inspektor ochrony danych:
Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych, Panią Adrianę Winiarską, z którym można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących:

  • przetwarzania Pani/Pana danych przez przedszkole
  • korzystania przez Panią/Pana z praw związanych z przetwarzaniem danych
    pod numerem tel.: 77 44 61 103, email: iod@cuw.opole.pl lub adresem Centrum Usług Wspólnych w Opolu ul. Pia-stowska 17, 45-082 Opole

Cel przetwarzania i podstawa prawna:
Pani/Pana oraz dziecka dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c, art. 9 ust. 2 lit. g RODO w celu realizacji zadań ustawowych, określonych w Ustawie – Prawo oświatowe z dn. 14 grudnia 2016 r. (Dz. U. z 2017 r., poz. 59 oraz Ustawy o systemie oświaty z dnia 7 września 1991 r. (Dz. U. z 2017 r., poz. 2198) w celu realizacji sta-tutowych zadań dydaktycznych, opiekuńczych i wychowawczych w placówce, zawartych umów oraz na podstawie wcześniej udzielonej zgody w zakresie i celu określonym w treści zgody (art. 6. ust. 1 lit. a RODO)

Odbiorcy danych:
Odbiorcami Pani/Pana oraz dziecka danych osobowych będą wyłącznie:

  • podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa, m.in. Centrum Usług Wspólnych w Opolu;
  • podmioty, które na podstawie podpisania stosownych umów przetwarzają dane, których Administratorem jest Przedszkole

Okres przechowywania danych osobowych:
Pani/Pana oraz dziecka dane osobowe przechowywane będą przez okres uczęszczania dziecka do przedszkola a po tym czasie przechowywane zgodnie z obowiązującym prawem.

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Przysługują Pani/Panu następujące prawa:

  • prawo dostępu do treści danych osobowych swoich oraz swojego dziecka (art. 15 RODO),
  • prawo do ich sprostowania (art. 16 RODO),
  • prawo do ich usunięcia (w przypadku gdy nie jest to sprzeczne z przepisami prawa – art. 17 RODO),
  • prawo do ograniczenia ich przetwarzania (art. 18 RODO),
  • prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania (art. 7 ust. 3 RODO),
  • prawo do przenoszenia danych (art. 20 RODO),
  • prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana oraz dziecka danych osobowych (art. 21 RODO).

Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego:
Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobo-wych ul. Stawki 2 00-193 Warszawa, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RO-DO.

Konsekwencja niepodania danych osobowych:
Podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym, a ich niepodanie będzie skutkowało nieprzyjęciem Pa-ni/Pana dziecka do przedszkola, niemożnością podpisania niezbędnych umów.
W przypadku wyrażenia zgody podanie danych jest wymogiem umownym, a ich niepodanie będzie skutkowało nie-możnością realizowania celów do których zgoda jest potrzebna.

Pani/Pana dane nie będą przekazywane do państwa trzeciego, będą podlegały zautomatyzowanemu przetwarzaniu danych osobowych, nie będą podlegały profilowaniu.

Lidia Janicka
Dyrektor Przedszkola Publicznego nr 55 w Opolu